Zielona kawa to niepalone ziarna , z których pozyskuje się także tradycyjną kawę paloną.
Posiada ona delikatną bladozieloną barwę.
Wynika to z faktu, że po zebraniu nie zostaje ona poddana procesowi palenia.
W jej składzie oprócz pobudzającej kofeiny znajdziemy także kwas chlorogenowy, któremu przypisuje się właściwości przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
Zielona kawa jest także bogatym źródłem cennych polifenoli, kwasu salicylowego a także wielu witamin i składników mineralnych.
W jej składzie znajdziemy m.in. kwas foliowy, witaminę B1, B2, B12 a także wapń, potas, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Imbir ma właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające.
W swoim składzie zawiera prawie 3% olejków eterycznych, które odpowiedzialne są nie tylko walory smakowe ale przede wszystkim za właściwości zdrowotne.
Ekstrakt wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie i skutecznie oddziałuje na zwalczanie bakterii w jamie ustnej.
Imbir posiada również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Kurkuma, znana głównie pod postacią żółtego proszku, to tak naprawdę kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego (ze względu na pokrewieństwo z imbirem, roślinę nazywa się też imbirem żółtym, ale także szafranicą lub żółcieniem).
Ojczyzną kurkumy jest Azja Południowo-Wschodnia, a tradycja jej uprawy sięga 5 tys. lat wstecz.
W Indiach, skąd trafiła do Europy, kurkuma traktowana jest nie tylko jako składnik potraw, lek i barwnik, ale również element wielu rytuałów (np. jednym z najważniejszych elementów indyjskich zaślubin jest obsypanie nowożeńców właśnie kurkumą).
Kurkumę nazywa się złotem Indii.
Od wieków stosuje się ją w sztuce medycznej Ajurwedy.
Jednym ze składników kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Kurkumina ma działanie antyoksydacyjne i pobudza aktywność mechanizmów antyoksydacyjnych organizmu.
Dzięki temu zapobiega zbyt wczesnemu starzeniu się, chorobom serca, infekcjom bakteryjnym, chorobom stawów, kości, mięśni, oczu czy wątroby.
Jest skuteczniejsza niż niektóre leki przeciwzapalne.
Wspomaga oczyszczanie się wątroby z toksyn, więc jest idealna dla osób, które narażone są na co dzień na spaliny, zanieczyszczenia miejskie, dodatki do żywności czy używki.
Skład: kawa zielona mielona (98%), kurkuma mielona (2%), imbir mielony (2%)
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1363kJ/325kcal
Tłuszcz 12,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,87g
Węglowodany 41,12g
w tym cukry 0,13g
Białko 10,9g
Sól <0,01g
Stosowanie
Odmierz 1-2 łyżeczki produktu i zalej 150 – 200 ml gorącej wody. Pozostaw na 5 – 10 minut do zaparzenia.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.