W przemyśle spożywczym, pod nazwa E330, używany jest jako regulator kwasowości, rodzaj środka konserwującego i przeciwutleniacz. Kwasku cytrynowego używa się m.in. do deserów i innych wyrobów cukierniczych.
Znajdziemy go również w napojach bezalkoholowych, konserwach, przetworach, gotowych daniach.
Stosowanie
Oprócz użycia w przemyśle spożywczym, kwasek cytrynowy ma kilka innych zastosowań.
Zastosowanie kwasku cytrynowego wykracza jednak poza obszar kuchni i żywności. Używany jest także między innymi do czyszczenia armatury lub odkamieniania domowych sprzętów (np. czajnika).
Kwasek poradzi sobie również z ubrudzonymi, np. smarem czy sokiem z buraków, rękami. Wystarczy, że nasypiesz trochę proszku na dłonie i potrzesz je o siebie. Plamy znikną w oka mgnieniu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.