Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej.
Pomocny jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym.
Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.
Przechowywany przez dłuższy czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną.
Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym.
Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową.
Smak ma ostry, a nawet lekko piekący.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.