Ostropest pod różną postacią: susz, olej z ostropestu, mielony czy w formie całych ziaren, znany jest ze swoich właściwości wspomagania funkcjonowania wątroby.
Ostropest ma unikalny skład i posiada właściwości lecznicze.
Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy C i K, białka, dużą ilość kwasu linolowego, sole mineralne i sylimarynę.
Ostropest jest silnym przeciwutleniaczem, działa oczyszczająco i przeciwzapalnie, stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby – stosuje się go m.in. przy marskości wątroby i jej stłuszczeniu, chroni wątrobę przed toksynami, posiada właściwości odtruwające.
Ma również właściwości przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowe.
Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia trawienie.
Ostropest swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie, która stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.
Ostropest mielony stosuje się przede wszystkim profilaktycznie, w celu zapobiegania chorobom (np. chorobom wątroby), ale także w celu poprawienia naszego zdrowia, czy oczyszczenia organizmu.
Skład: ostropest plamisty ziarno
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1635kJ/398kcal – 20% RWS*
Tłuszcz 27,5g – 5%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5g – 25%
Węglowodany 1,4g – <1%
w tym cukry 1,2g – 1%
Białko 14g – 28%
Błonnik 44,4g
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Ostropest ziarno świetnie sprawdza się do przygotowywania naparu. Zmielone ziarenka możemy dodawać także do sałatek, musli, smoothie czy jogurtu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.