Płatki drożdżowe wyglądem przypominają tartą bułkę, są przygotowane z nieaktywnych drożdży, naturalnego źródła witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B8), H i D oraz wielu mikro- i makroelementów.
Mają oryginalny orzechowo-serowy smak, świetnie smakują z warzywami korzeniowymi i strączkowymi.
Często używane w kuchni przez osoby na dietach wegańskiej i wegetariańskiej.
Płatki są źródłem białka oraz błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz wzbogaca florę bakteryjną jelit.
Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na kondycje skóry, włosów oraz paznokci oraz wzmacniają układ nerwowy.
Skład: drożdże (Saccharomyces cerevisiae)
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1387kJ/331kcal – 17% RWS*
Tłuszcz 5g – 7%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7g – 9%
Węglowodany 9g – 3%
w tym cukry 8g – 9%
Białko 49g – 98%
Błonnik 27g
Sól 0,5g – 8%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Płatki drożdżowe stosuje się do podkreślenia smaku przyrządzanych potraw nadając im delikatnego orzechowo-serowego posmaku.
Nadają się jako dodatek do zup (dodatkowo je zagęszczają), wytrawnych ciast, muffinek, past kanapkowych, tart warzywnych, farszu czy jako alternatywa dla soli kuchennej, doskonałe zamiast parmezanu do posypywania dań z makaronu.
Ze względu ma dużą zawartość potrzebnych składników odżywczych można dodawać je do różnych dań, w tym słodkich, np. musli z jogurtem lub mlekiem, w celu podniesienia zawartych ilości składników odżywczych w przygotowanym posiłku.
Uwagi
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.