Pyłek pszczeli nazywany często pyłkiem kwiatowym kryje w sobie prawdziwe bogactwo dobroczynnych właściwości. Ze względu na zawartość substancji odżywczych znalazł zastosowanie jako substancja lecznicza. W ostatnim czasie pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, lecz także kosmetologii.
Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
Skład: pyłek kwiatowy
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1103kJ/261kcal – 13% RWS*
Tłuszcz 5g – 7%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3g – 15%
Węglowodany 31g – 12%
w tym cukry 21g – 23%
Białko 23g – 46%
Sól 0,1g – 2%
*Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Zalecane jest przyjmowanie pyłku pszczelego 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku, powinno się go dokładnie przeżuwać.
Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc herbatę.
Dawkowanie profilaktyczne: do 20 g dziennie, Dawkowanie lecznicze: do 40 gramów dziennie i dzieci do 5 roku życia nie należy przekraczać 10 g dziennie
Uwagi
Pyłek kwiatowy jest silnym alergenem i u osób uczulonych może wywoływać reakcje alergiczne (wysypka na skórze, duszności i inne).
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.