Morwa biała [łac. Morus alba] to gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych. Pochodzi z Chin, ale dzięki uprawom rozprzestrzeniła się na cały świat. Teraz można ją spotkać w stanie naturalnym w Afryce, Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku. Morwa biała zdobyła uznanie dzięki zawartości substancji, które obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego uważa się, że morwa ułatwia odchudzanie. Najbardziej pożądanym surowcem zielarskim jest liść morwy.
Jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku jest cukrzyca typu 2. Dolegliwość ta charakteryzuje się podwyższoną glikemią i opornością tkanek na działanie insuliny. Wiele badań naukowych dowiodło, że zawarty w morwie białej alkaloid [DNJ] może być pomocny w kontrolowaniu glikemii. Związek ten wykazuje właściwości, które pozwalają mu hamować wzrost poziomu glukozy po posiłku oraz wydzielanie insuliny, zapobiegając tym samym hipoglikemii reaktywnej. Według ogólnodostępnych wyników doświadczeń, najlepsze efekty przynosi picie naparu z liści morwy.
Ponadto wykazano, że alkaloidy występujące w liściach morwy, w tym wspomniany wcześniej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.